Jul
14
2010

Sardinie 2010 – den jedenáctý – všechny cesty vedou do Říma, ale kam pak vedou všechny cesty v Římě …..

Zápisky z cest:

Vylodění v Civitavecchii probíhá bez problému a po cca hodinové jízdě po dálnici dojíždíme do Říma. Parkujeme na mém oblíbeném parkovišti u římského kapitolu. 4 eura za celodenní parkování jsou opět překvapivou cenou za službu v absolutním centru Říma na dohled od Colosea, Fora Romana a Kapitolu.

Mě známou cestou se vydáváme k Vatikánu a náměstí a bazilice svatého Petra. Chvilkové zaváhání v navigaci nám způsobilo krátkou zacházku, takže na náměstí svatého Petra přicházíme cca o hodinu později a o cca 6 kilometrů delší procházkou přes náměstí Giuseppe Garibaldiho. K náměstí a bazilice není co dodat, všechno už bylo napsané a řečené. Procházíme náměstí, krátká fronta na vstup do baziliky a návštěva ukončená výstupem až na samý vrchol bazliky odkud je nádherný výhled na celý Řím.

IMG_1934

Naše snaha navštívit Sixtinskou kapli končí na ceduli u vchodu, která nám sděluje, že dnes kaple zavírá dříve cca půl hodiny po tom, co bychom se dostali ke vstupu. Tento úkaz je obvyklým znakem této jinak vydařené dovolené …. Cestou od kaple míjíme Andělský hrad s Archandělem Michaelem na jeho vršku. Neúspěšný pokus o jeho návštěvu necháváme za sebou a pokračujeme na Piazza Navona.

IMG_1987

Piazza Navona ukrývá tři fontány: Fontana del Moro (Maurská fontána), Fontana del Nettuno (Neptunova fontána) avšak především nejkrásnější centrální kašnu Fontana dei Quattro Fiumi (Fontána 4 řek).

IMG_1991

Od Pizza Navona pokračujeme k nejzachovalejšímu stavebnímu dílu antického Říma k Panteonu. Jeho kruhový půdorys (výška, ale i průměr 43,3 metru) je korunován 9-ti metrovým kruhovým otvorem který je jediným zdrojem světa pro celý prostor. Dešťová voda, která jím v deštivých dnech vniká dovnitř, odtéká otvorem v podlaze. Samotná kopule je také vyšší než kopule baziliky svatého Petra.

IMG_1997

Nalákáni obrázky turistických průvodců pochodujeme ke Španělským schodům na Piazza di Spagna. No skutečnost, jak už to tak bývá, je poněkud méně malebná a rozkvetlých květin podél schodů je také tak nějak méně. To ale nic neubírá na majestátnosti a kráse schodů. Procházím sám schody nahoru a dolů. Po krátkém odpočinku míříme k naší dnešní poslední zastávce.

IMG_1999

Poslední zastávkou tohoto dne je Fontana di Trevi, pravděpodobně turisticky neznámější fontána v Římě. Dle tradice kupuji pistáciovou zmrzlinu a nezúčastněně koukám na davy turistů dodržující tradici házení mincí přes rameno do fontány, jednu pro štěstí a druhou pro opětovný návrat do Říma. Moje nezúčastněnost má pak následek, že tento rok se už do Říma nepodívám ….

IMG_2005

Linky dne:

Záznam trasy:
[width=580;height=400;scrollwheelzoom=disabled]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.