Jul
05
2010

Sardinie 2010 – den třetí – šikmá věž v Pise je opravdu šikmá

Zápisky z cest:
Třetí den nás čeká poněkud nudný přejezd od Lago di Garda blíže k Livornu, odkud pojedeme trajektem na samotnou Sardinii. Cestou se zastavujeme v Pise, kde je snad povinností zkontrolovat, zda její šikmá věž je opravdu šikmá. Historické prameny nelhaly, věž je opravdu šikmá. Hlavní památky města Pisa stojí na Campo dei Miracoli – Pole zázraků. První „zázrakem“ je již zmiňovaná šikmá věž – Torre Pendete, katedrála neboli Dóm, baptisterium a hřitov těž Camposanto

Před výstupem na věž se ještě jdeme podívat do katedrály, kde kromě obvyklé výzdoby zaujme mramorová kazatelna, u které je těžko k uvěření, že pochází ze 14. století. Nebyl by problém si ji splést s dílem kteréhokoli moderního umělce dnešní doby.

Výstup na šikmou věž je díky její šikmosti poněkud neobvyklý, člověk má chvíli dojem, že schody vedou po rovině, na jedné straně věže, a jindy zase, že se schody před ním tyčí kolmo vzhůru. Výhled z nejvyššího patra věže poskytuje nádherný rozhled okolo, k dispozici je celé město Pisa s pozadím nedalekých hor v oparu zapadajícího slunce.

Ve stavu obvyklé ulepenosti a upatlanosti díky počasí důvěrně označovaného jako horkovzdušná trouba jedeme do cca 30 km vzdáleného Livorna a kupujeme lodní lístky na trajekt do Sardinie.

Fotka dne:
IMG_1596
opravdu šikmá ….

Linky dne:

Záznam trasy:
[width=580;height=400;scrollwheelzoom=disabled]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.