Jul
11
2010

Sardinie 2010 – den devátý – den nepovedený Calo Gonone a Orgosolo

Zápisky z cest:
Programem dnešního dne má být výlet na východní pobřeží do Calo Gonone, kde mají být ke spatření živý tuleni. Po několikahodinové cestě zakončené nádhernými serpentinami dorážíme do Calo Gonone. Poloha střediska plné hotelů a turistů nedává příliš šancí na živé tuleně, tak se jdeme podívat do místního muzea věnovaného fauně a floře, zejména pak tuleňům. Bohužel museum ctí odpolední siestu, takže přijíždíme půl hodiny po jejím začátku. Nic lepšího k vidění v Calo Gonone není takže se vydáváme do 50 km vzdáleného městečka Orgosolo.

Orgosolo má být jedna z nejznámějších sardinských vesnic, která se vyznačuje množstvím tzv. „murales“ nástěnných maleb na domech. Tyto malby vyprávějí historii Sardiňanů a jejich současné problémy.

IMG_1884

Po krátké prohlídce centra města jedeme zpátky do Cala Gonone, kde akorát stíháme odpolední otvírací dobu muzea. Kvalita muzea tak nějak odráží celý dnešní den, několik místností s pár exponáty a na závěr několik vycpaných tuleňů. Místní zřízenec nám pak odpovídá na několik všetečných dotazů, kde že bychom mohli vidět živé tuleně. Bohužel tuleni se právě nacházejí v Řecku a Turecku … Druhá místní atrakce želvy sice možné spatřit je, ale pouze ve větších hloubkách … V zásadě s nepořízenou jedeme zpět do kempu.

IMG_1899
Posuďte sami, tuleni jako živý …..

Cestou kupujeme v Olbii lístky na zpáteční trajekt, což je jediný pozitivní cestovatelský okamžik tohoto dne.

Linky dne:

Záznam trasy:
[width=580;height=400;scrollwheelzoom=disabled]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.